Snerttocht: koud en nat, maar geslaagd!

Gepubliceerd op 4 december 2021 om 19:34

Op zondag 28 november is, onder natte en koude weersomstandigheden, onze Snerttocht verreden. Het was voor het eerst sinds de Nachttocht van 6 maart 2020 dat we weer een activiteit konden organiseren voor onze bikers en sponsoren. Dat het zolang heeft geduurd heeft natuurlijk alles te maken met het coronavirus. Vooraf hadden maar liefst 40 bikers zich via onze nieuwe website aangemeld voor de Snerttocht van 2021. Ondanks dat de weersvoorspellingen niet veel goeds beloofden waren er maar weinig afzeggingen. Dit gaf aan dat iedereen er ook wel weer aan toe was om gezamenlijk wat te ondernemen op de mountainbike. Overigens de afzeggingen die er waren hadden niets met het weer te maken.

Zo konden we deze zondagochtend 35 bikers verwelkomen in het MFC de Molenstreek in Zevenhuizen. Afgetrapt werd er met koffie/thee en een overheerlijk stuk pepernotencake/koek aangeboden door, onze sponsor, ambachtelijk bakker van Esch. Hierna was het de beurt aan voorzitter Roelof om iedereen welkom te heten. Hij was blij met de grote opkomst en sprak de wens uit dat iedereen zonder kleerscheuren de tocht zou uitrijden. De vaste mountainbikeroute in Marum stond vandaag als tocht op het programma. Martijn vertelde nog het een en ander over het parcours. Dat het op plekken, mede vanwege het weer, best pittig zou kunnen worden. Met name het stuk parallel aan de snelweg Drachten-Groningen zou een lastig stuk zijn. Gelukkig wist hij ook te melden dat je hier en daar een short cut kon nemen om deze plekken te omzeilen. Vervolgens werd er in vier groepen koers gezet naar de ingang van het landgoed Coendersborg aan de Jonkersvaart, alwaar de route werd opgepakt. Nadat Rieks vol trots nog zijn hydraulische verstelbare zadelpen had gedemonstreerd, kon ook de laatste groep beginnen aan de (bleek later) best wel barre tocht. Over het algemeen lag het parcours er best aardig bij, maar vooral de weersomstandigheden maakten het zwaar: wind, nat en koud. Gelukkig waren daar Frouktje en Petra om de bikers halverwege de tocht te voorzien van warme kwast en een banaan. Voor de liefhebber was er ook nog een flinke scheut rum door de kwast. Dit om toch maar weer een beetje op temperatuur te komen. Na deze welkome onderbreking kon iedereen fris en fruitig verder voor het laatste deel van de tocht. Het stuk langs de snelweg liet iedereen letterlijk en figuurlijk links liggen. Ook het, overigens mooie, stuk bij Dijkzand van Jan Dijk lieten de meesten aan zich voorbijgaan. Er waren maar een paar echte diehards die dit deel van de route wel hebben gefietst. Respect! Nadat iedereen zich thuis of in het MFC onder de douche had ontdaan van een kilo modder kon er worden begonnen aan de nazit. Onder het genot van een bak snert/bonensoep, roggebrood met spek en uiteraard een drankje werd er nog lang en gezellig nagepraat over deze zeer geslaagde Snerttocht! Frouktje/Petra en Antje/Monica (namens het MFC achter de bar) dank voor jullie inzet! En bikers bedankt voor jullie aanwezigheid en tot de volgende keer!

Uiteraard zijn we ook dank verschuldigd aan de ATB Vereniging Marum. Dankzij hen hebben wij deze route kunnen fietsen. Met toestemming van de diverse landeigenaren en met behulp van alleen maar vrijwilligers is het hun gelukt om deze prachtige route aan te leggen. Grote klasse! Voor de route is geen vignet nodig, echter wordt een vrijwillige bijdrage zeer op prijs gesteld. Van de opbrengst kan de route onderhouden worden. Wil je ook een donatie overmaken, dan kan dat hier. Wij als stichting ATB Zevenhuizen gaan er binnenkort voor zorgen dat de ATB Vereniging Marum een donatie van ons ontvangt.